Maatschappelijke stage RHC

Wat n fijn verslag van het bezoek van circa 30 4VWO leerlingen aan de Broedplaats. Veel dank voor jullie hulp en input! Super fijn!

Maatschappelijke stage 4 vwo Roland Holst College

Datum: donderdag 22 februari 2018 Locatie : Broedplaats Gooise meren te Bussum.

Om 10 uur werd er afgesproken en op een enkeling na (locatie moeilijk te vinden in woonwijk) was iedereen op tijd aanwezig en werd de ochtend groep met 14 personen ontvangen. De leerlingen konden chocomel krijgen en kregen een korte en duidelijke uitleg over de “Broedplaats”. Kort gezegd kwam het er op neer dat er met name voor asielzoekers spullen worden ingezameld en verspreid onder hen die eigenlijk niets hebben. Voorts is er in de broedplaats (die voornamelijk geleid wordt door vrijwilligers) plaats voor educatie op het gebied van de taal , de cultuur en de arbeidsmarkt. De leerlingen werden in zowel de middag als ochtend sessie in 3 groepen verdeeld met elk een eigen begeleider. Zo was er een groep die onder begeleiding van een hoogopgeleide Iranier aan de gang gingen met de computer. Er werd onder andere uitgelegd hoe om te gaan met een 3d printer. Verder was er ook ruimschoots tijd om van elkaar iets te leren over elkanders cultuur en taal en de behoefte aan kennis van en bezit van computers voor hen die niet dagelijks hier mee bezig kunnen zijn. Een tweede groep ging helpen bij de spullenhulp. Zij maakten kennis met de logistiek van inbreng en uitgifte van goederen. Zij konden aan de slag met bijvoorbeeld het in elkaar zetten van kinderbedjes maar ook het selecteren en vouwen van de kleertjes behoorden tot de taken van de leerlingen. Een derde groep ging naar onder begeleiding naar buiten en wed ingezet in de tuin. De ochtend groep leerde werken met de houtbewerkingsmachines en legden de basis voor het maken van vogelhuisjes. De middaggroep mocht pruimenbomen plaatsen en borderafscheidingen. Zowel de ochtend als de middagsessie werd afgesloten met een evaluatie. Uit de evaluatie bleek dat de zowel de “broedplaats” als de leerlingen het als plezierig hebben ervaren. Voor de vogelhuisjes was iets te weinig tijd en sommige apparaten waren toch wel een beetje eng. Het tuinieren werd zeer gewaardeerd en leverde voor de “broedplaats “een extra vrijwilliger in de vorm van een leerling op. De omgang met anderstaligen werd door beide partijen als uiterst leerzaam ervaren. Hoewel de leerlingen het in de uitgifte hal wel wat rommelig vonden kregen zij een goed beeld van wat er allemaal bij komt kijken. De noodzaak van goede afspraken en een goede logistiek werd als zinvol ervaren De leerlingen vonden het in het algemeen leuk en zinvol en hebben op deze manier een goed beeld gekregen van een “andere “wereld. De leerlingen hebben ervaren dat er ook mensen zijn die niet in volle luxe leven en dat er ook mensen zijn die belangeloos voor anderen heel veel over hebben.


Recent nieuws Broedplaats

Bezoekadres: voormalige school op de De Ruijterlaan 24a/Piet Heinlaan 54, Bussum (kaart) of op de Amersfoortsestraatweg 117, Laren op het terrein van De Groene Afslag.

info@broedplaatsgooisemeren.nl

post@altijdwerkplaats.nl

RSIN:  857708260. Bank: NL41TRIO0338661220. KvK: 69054932

Onze sponsors