Workshop kaasdoeken maken


Je hebt vast weleens gehoord van kaasdoeken waarin je etenswaren kunt verpakken. Het voordeel is natuurlijk dat deze herbruikbaar zijn en dat je geen plastic gebruikt. Maar wist je dat je ook zelf kaasdoeken kunt maken? Dyveke Kok van de hennepwinkel op de Kapelstraat in Bussum gaat samen met de AltijdWerkPlaats van Broedplaats Gooise Meren workshops organiseren waar je leert om kaasdoeken te maken van hennepdoek geïmpregneerd met bijenwas. Het maken van een kaasdoek luistert wel nauw, vandaar dat het handig is om al doende te leren hoe je dit nu precies doet.

Waarom een workshop kaasdoek maken? Dyveke: "Met twee jonge kinderen is het best een uitdaging, maar toch proberen we minder afval te veroorzaken. Het verpakken van voedsel in kaasdoek is dan een goed alternatief voor plastic. Kaasdoek is waterafstotend en kan gewoon afgespoeld worden met lauw water. Het houdt voedsel vers zoals plastic dat ook doet. Alleen is plastic slecht voor het milieu en het zou kunnen dat plastic ook stofjes afgeeft aan voeding wat daarmee in aanraking komt. Wij denken dat het bovendien goed is voor leerlingen om zich bewust te zijn van de hoeveelheid afval die wij produceren. Samen streven naar ‘zero waste’ is een mooi nevendoel van de workshop. Hoe ken je de Broedplaats? Dyveke: "Ik ken de Broedplaats via Elk Gooisch Matras Komt Van Pas nu zo'n drie jaar. Als maatschappelijk werker kom ik regelmatig met cliënten bij ‘het matras’ om kleding en huisraad voor ze uit te zoeken. De AltijdWerkPlaats ken ik dan weer via De Groene Afslag op Crailo. Daar hebben we een workshop ‘bouwen met hennep’ georganiseerd, met een mooie demo hennepmuur als resultaat. De droom van mijn man en mij is om ooit in een hennephuis te wonen waar een bezoekerscentrum over hennep aan verbonden is. Dat is uiteraard een grote stap. Voor nu willen we zoveel mogelijk mensen laten zien en ervaren wat je allemaal met hennep kunt. Toen Regina bij me kwam met het idee om kaasdoek te maken van hennep was ik dan ook erg enthousiast!" Regina: "Op de Broedplaats Gooise Meren houden we al een aantal jaar bijen. Raoul Kuiper zorgt voor ze en Rob van de AltijdWerkPlaats wilde iets met het restproduct bijenwas doen. Omdat Dyveke veel van hennep weet en de hennepdoeken kon leveren, hebben we haar gevraagd mee te denken over het gezamenlijk organiseren van een workshop. Scholieren zijn uiteraard ook van harte welkom.

De AltijdWerkPlaats levert de ruimte en het platform en Dyveke de inhoudelijke kennis over hennep".De eerste workshop heeft al op zondag 12 mei plaats, van 12:30-14:30 uur, op de Broedplaats in La Cantina. Prijs per persoon is €15,-, inclusief materiaal en zelf gemaakte kaasdoek. Aanmelden kan via mail: dyveke.kok@gmail.com

Op de foto zie je Regina (l) en Dyveke (r) met een zelfgemaakt kaasdoek.

#sustainabledevelopmentgoals #hempie #dyvekekok #kaasoek

Recent nieuws Broedplaats

Bezoekadres: voormalige school op de De Ruijterlaan 24a/Piet Heinlaan 54, Bussum (kaart) of op de Amersfoortsestraatweg 117, Laren op het terrein van De Groene Afslag.

info@broedplaatsgooisemeren.nl

post@altijdwerkplaats.nl

RSIN:  857708260. Bank: NL41TRIO0338661220. KvK: 69054932

Onze sponsors