“Het is gewoon een kwestie van wennen”

Een interview met Jannes Walvius over de gelaatsschermen van de AltijdWerkplaats.

Eind april 2020, toen de tandartsen eindelijk weer aan het werk mochten hoorde Jannes Walvius (tandarts in Blaricum) van Lucas Mol (initiatiefnemer van De Groene Afslag en patiënt bij Jannes) van de gelaatsschermen van de AltijdWerkplaats. Jannes werd in die tijd bedolven onder de aanbiedingen voor coronaproof materiaal, maar was wel nieuwsgierig naar die van de AltijdWerkplaats.

Tandartsen zijn verplicht om mondkapjes te dragen en gebruiken veelal type 2 of type 2 R. Type 2 mag alleen gebruikt worden in combinatie met een scherm. De aangeboden schermen voldeden wellicht wel aan de eisen maar ze zijn niet specifiek voor tandartsen ontworpen. “Ze zijn allemaal hetzelfde en bij de meeste versies past er geen loep onder” aldus Jannes. Rob Ebeling (AltijdWerkplaats) ontwikkelde samen met Jannes een exclusief ontwerp voor tandartsen op basis van het ontwerp van Snijlab Rotterdam (open source ontwerp ontwikkeld in samenwerking met het Erasmus MC). Jannes over de samenwerking met de AltijdWerkplaats: “Het is fantastisch om te zien en mee te maken hoe Rob er mee bezig is geweest. Hij luistert echt naar de gebruiker en weet snel een ontwerp te maken dat goed bruikbaar is in ons vak. “

Het team van Torenlaan Tandartsen heeft de schermen nu al enige tijd in gebruik en ze zijn erg tevreden. Jannes: “Wij moeten nu eenmaal een scherm gebruiken. Hoewel het wel een dingetje is om én een mondkapje, én een bril én een loep én een scherm op te hebben is dit scherm echt de beste keuze. Het is gewoon een goed ding, de loep en de bril past er onder en het glas is mooi helder. En dat is belangrijk want als je niet ziet wat je doet maakt dat ons werk echt onmogelijk”. Het scherm wordt ingezet voor spatgevoelige handelingen en geeft een veilig gevoel volgens de tandarts.

Op de vraag of hij het scherm zou aanbevelen, zegt Jannes enthousiast: “Jazeker en dat heb ik ook al gedaan aan collega tandartsen. Voor andere beroepen en particulieren is het waarschijnlijk gewoon een kwestie van wennen. Wij, tandartsen, werken al tig jaar met beschermingsmateriaal en zijn er aan gewend. Mensen vinden verandering moeilijk. Zo moesten we enkele jaren geleden ook wennen aan een helm op ons hoofd bij het brommer rijden, met schermen is het ook een kwestie van wennen.”


Recent nieuws Broedplaats

Bezoekadres: voormalige school op de De Ruijterlaan 24a/Piet Heinlaan 54, Bussum (kaart) of op de Amersfoortsestraatweg 117, Laren op het terrein van De Groene Afslag.

info@broedplaatsgooisemeren.nl

post@altijdwerkplaats.nl

RSIN:  857708260. Bank: NL41TRIO0338661220. KvK: 69054932

Onze sponsors